AŞURE







2013 yılı aşurem , Allah kabul etsin...
Malzemeler
1 kg.buğday
500 gr nohut
500 gr fasulye
1 çay bardağı pirinç
1 sb un
400 gr kuru kayısı
300 gr kuru üzüm
300 gr kuru dut
3 adet portakal
3 adet elma
2 yemek kaşığı karanfil
1 yemek kaşığı gülsuyu
1 çay bardağı süt
3,5 kg. Toz şeker

Üzerini süslemek için ;
Nar taneleri
Döv.Ceviz,yer fıstığı,badem ve fındık
Hindistan cevizi,yeşil toz fıstık
Kuş üzümü
Kuru kayısı
Susam
Tarçın

Yapılışı
Buğday bir gece önceden akar su altında süzgeçte iyice yıkanır.Süzgeçten temiz su akana dek yıkanmalıdır.Tencereye alıp su eklenir,ocakta 10 dk kaynatılır.Eğer suyu az ise şişmesi de hesaba katılarak sıcak su eklenir,kapağı kapatılır,sabaha dek bu şekilde bekletilir.Nohut ve fasulye ayrı tencerelerde ılık su ile ıslatılır.Bir gece bu şekilde bekletilir.Sabah nohudun suyu süzülür,düdüklü tencerede 20 dk pişirilir.Daha sonra fasulyenin ıslatma suyu dökülür,düdüklüde 15 dk pişirilir.(Piştikten sonra suları dökülmez,suyu ile birlikte aşureye ilave edilir.)
Kuru kayısı,kuru üzüm ve kuru dut önce yıkanır,birlikte bir tencereye su eklenerek koyulur,bir taşım kaynatılır,30 dk bu suda yumuşamaları sağlanır.
Karanfil bir cezvede su eklenerek kaynatılır.
Portakalın kabukları rendelenir,rendelenen kısım bir kapta su ile kaynatılır.
Portakalın kalanının suyu sıkılır.
Elmalar soyulur,doğranır,bir kapta üzerine su koyulup bir taşım kaynatılır,30 dk bekletilir.
Şişmiş olan buğdaya 1 sb un eklenir,karıştırılır.Pirinçler yıkanır,buğdaya eklenir.Buğday tenceresi ocağa alınır,arada karıştırılarak yaklaşık 30dk. kaynatılır.Süre sonunda nohut ve fasulyeler eklenir,arada karıştırılarak 20 dk kaynatılır.Kayısı,dut,üzüm,elma suyu süzülerek eklenir.Karanfilin suyu süzgeç  ile süzülerek aşureye eklenir,portakal kabuğunun da suyu süzülür,portakal kabukları aşureye eklenir.Sıkılmış portakal suyu eklenir.Arada karıştırılarak 10 dk pişirilir.Süt ılık halde eklenir,karıştırılır.Toz şeker eklenir.Arada karıştırılarak 30 dk pişirilir.Süre sonunda tadı kontrol edilir,şekeri az ise ilave yapılır.En son gül suyu eklenir ve ocağı kapattıktan sonra 10 dk beklenir.Kaselere paylaştırılır.Soğuduğunda üzeri süslenir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SULU KÖFTE

HAŞHAŞLI TATLI

REVANİ